maanantai 27. huhtikuuta 2015

Budjetti osa 3 MAA-JA POHJARAKENTAMINEN

Tässä budjetin osassa oli jo enemmän epäselviä hankintoja. Suurin osa tämän osan hankinnoista riippuu todella monesta asiasta. Tässä nyt miten meillä asiat meni.

Maanmuokkaus
Maanmuokkaus riippuu paljon tontista ja siitä minkä verran teette itse. Useinhan tontin raivaus tehdään itse. Meilläkin oli onneksi oma kaivuri käytössä, jonka ansiosta säästimme runsaasti rahaa. Varmasti kaivinkoneyrittäjiltä tarjousta pyytämällä saa osviittaa budjettiinkin. Ja toki esim. kallion louhinta syö paljon rahaa.

Salaojaputket, sadevesiputket
Nämä eivät ole onneksi suuria hankintoja. Rautakaupoista saa aika edullisesti paketteina salaojatarvikkeita. Meillä näihin meni 1200e, mutta salaojitus on rinnetontin takia kahdessa kerroksessa ja tässä on myös autotallin salaojitus mukana.

Rakennustelineet
Jälleen hinta riippuu paljon talon koosta ja taloa pystyttävästä tahosta. Kellari tehtiin omilla tellingeillä, mutta talon pystytystä varten vuokratut tellingit kustansivat 2000e, joista n.600e kuljetusten osuus. Tellinkejä tuotiin turhan paljon ja ne olivat vuokralla likemmäs kuukauden. (fiksu olisi palauttanut ylimääräiset, jos olisi tajunnut). Kannustalon asiakkaat saavat telineistä onneksi alennusta Ramirentiltä vuokratessa. Ja meillähän on joen puolella se kolme kerrosta, joten telineitä tarvittiin ja paljon!

Täyttömaat
Tähän on laskettu talon pohjalle tuotu sora ja sen täryttimen vuokra. Kapillaarisoraa meni 61 tonnia ja sen hinta oli n. 700e.

Tien rakentaminen
Meille tietä rakennettiin n.400 metriä pellon reunaan. Pinnasta kaivettiin multa pois ja siihen suodatinkangas, hiekkaa ja soraa. Hiekka saatiin omasta maasta ja selvisimme bensakuluilla tutuille kuorma-autokuskeille. Sepeliä meni 42 tonnia ja se kustansi 400e. Suodatinkankaat tiehen ja talon alle yhteensä 850e.

Pihatyöt
Pihatöihin olisi ihanteellista budjetoida paljon, mutta monesti se jää vähäiseksi, kun kaikki muu syö niin paljon rahaa. Meillä budjetista löytyy minimaalinen 200e, joka on äkkiä tuhlattu mm. pyykkitelineeseen, mattotelineeseen jne.

Tämä budjetin osan lopputulos oli -445e, mikä on melko hyvin. Pihan 200e ei ole siihen vielä laskettu, joten pahimmillaan alitus on -645e. Ylitys johtui telineihin arvioidun summan ylittymisestä.

Kommentit tervetulleita! Kuinka paljon muilla on mennyt rahaa maanmuokkaustöihin?


2 kommenttia:

  1. Pihatöiden osalta kommentoisin että oletteko ajatelleen nurmikkoa, laattaa, pensaita tai muita istutuksia kuuluviksi osaksi rakennusbudjettia? Meillä meni siinä yli kun ei otettu huomioon, on jokunen tonni uponnut vaikka vasta piha mullalla😬

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätämme pihan aluksi soralle/kivituhkalle ja todennäköisesti istutamme aluksi nurmikon peltomultaan, jota on jo valmiina. Muut hienostelut, kuten kasvit saavat odottaa muhkeita tilipusseja tulevaisuudessa. :p

      Poista

Kiitos kommentistasi!