perjantai 24. huhtikuuta 2015

Manimanimaanii...eli budjetista osa 1.

Pidempään olen jo kaavaillut postaussarjaa budjetista ja tässäpä vihdoin sen ensimmäinen osa.

Budjetin laadinta on varmasti talonrakennuksessa yksi haastavimmista hommista. Pitäisi tietää minkä verran rahaa mihinkin menee, ilman aavistustakaan asioista. Tässä joitakin vinkkejä yleisesti budjetin laadintaan. Käyn myöhemmin läpi yksityiskohtaisemmin, mistä asioista budjetti koostuu meillä.

1) Suunnitelkaa tavoitebudjetti. Paljon rahaa taloon saa mennä pahimmillaan? Talon rakentaminen maksaa keskimäärin 1500e/neliö. Parhaimmillaan voi päästä n.1000e/neliö, jos on valmis tekemään lähes kaiken itse.

2) Miettikää paljon teillä realistisesti on vara maksaa ja muistakaa, että maailman ajat muuttuvat. Korot voivat joskus nousta reilustikin ja talojen hintamarkkinat romahtaa. Toisaalta inflaatio syö lainaa koko ajan, se mikä on iso raha tänään, ei ole iso raha kymmenen vuoden kuluttua.

3) Mikäli varallisuus ja unelmat ei kohtaa, luopukaa ensimmäisenä niistä asioista, joita on mahdollista jälkikäteen muuttaa. Olisiko taloa mahdollista laajentaa myöhemmin tai myydäänkö se ja rakennetaan isompi?

4) Itse aloitin tarkemman budjetin laadinnan tekemällä op.fi sivulla kustannusarvion. Tuon sivuston arvio pitää aika hyvin paikkaansa ja antaa hyvin tietoa siitä, minkä verran prosentuaalisesti menee mihinkin osaan talon rakentamista. Myös omassa budjetissani on jaottelu sama, kuin op:n kustannusarviossa.

5) Pyydä budjettitietoja mahdollisesti lähiaikoina rakentaneilta ystäviltä. Etsi budjetteja blogeista. Muista verrata talojen kokoa omaan suunnitelmaasi. Myös rakentamispaikalla on jonkin verran merkitystä, pääkaupunkiseudulla on kalliimpaa. Hinnat myös muuttuvat tiheästi, yli viisi vuotta vanhaan budjettiin on jo melko huono luottaa.

6) Voit aivan hyvin myös soittaa eri toimijoille ja pyytää hinta-arviota. Itse esimerkiksi soitin LVI-liikkeeseen ja pyysin arviota talomme LVI-töistä.
Myös tarjouspyyntöjä voi pyytää jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

7) Jättäkää ilmaa budjettiin reilusti. Kaikki se raha menee kuitenkin.

Tässä jaottelu, jota käytämme ja josta seuraavaksi kirjoittelen osa-alue kerrallaan.
0 Rakennuttaminen
1 Maa- ja pohjarakennus
2 Perustukset ja ulkopuoliset rakenteet
3 Runkorakenteet
4 Täydentävät rakenteet
5 Pintarakenteet
6 Kalusteet, varusteet ja laitteet
7 Konetekniset laitteet ja työt
8-9 Työmaan käyttö- ja yhteiskustannukset

2 kommenttia:

  1. Meillä pankissakin ja kaikissa ohjeissa sanottiin et 2100e/neliö on arvioitava kustannuksia ja se pitikin meillä paikkansa vaikka tosiaan itse tehtiin tosi paljon ja materiaalit "keskiluokkaisia"😋 mielenkiintoista olisi kuulla missä 1500e/neliö on riittänyt..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä budjetti on tooooooooooodella tiukka. Pohjatöissä säästimme isoimman osan ja nyt tällä hetkellä näyttäisi siltä, että pintamateriaalit ja sisustaminen on toinen rahan nipistämisen kohde.

      Poista

Kiitos kommentistasi!